Trodde jag var ensam

Det var bara jag som satt för mig själv med min vinare. Jag kunde inte föreställa mig att vi var fler. Jag smög mig hem och gjorde en sväng förbi Systemet om jag inte hade tillräckligt med vin hemma. Sen satt jag där på kvällen och tröstade mig och roade mig - som jag trodde,

Det fanns ingen anledning att dricka, jag gjorde det rent mekaniskt. Jag hade ett starkt sug och jag pinade inte mig själv utan botade mitt sug omedelbart. Det var tillräckligt tålamodsprövande att härda ut ända till eftermiddagen. På den tiden rökte jag och en cigarrett brukade bota det värsta suget.

Aldrig att jag skulle avstå från mitt vin. Det var otänkbart. Första gången jag kom på att jag inte varit helt nykter på ett helt år utan drack varje kväll och mer på helgerna, blev jag förskräckt. Men jag skötte mitt jobb, jag var inte ute och slogs och raggade, jag satt stilla hemma i soffan och tog mig en lagom fylla.

Att vi var så många visste jag ingenting om. Inte förrän jag kom till AA förstod jag att jag var inte ensam om att dricka vin varje dag. Där satt många trevliga, prydliga kvinnor som berättade att de var alkoholister. Jag trodde knappt mina ögon. Hur kunde de där fina människorna vara alkoholister. Det måste vara fel. Satt de och ljög? Nej, det gjorde de inte.

De hade precis som jag varit beroende av att dricka varje dag, dricka mycket. De var nyktra nu och kämpade samma kamp som jag: att vara nykter 24 timmar framåt, inte ta det första glaset. Tillsammans kämpar vi, vi stöder varandra. Ingen behöver förklara något eller urskulda sig. Vi vet vilken sjukdom  vi har och hur hårt den slår.


Hur kul var det?

Hur kul var det? Egentligen? Rädslan att göra bort sig och skräcken att inte kunna ta vara på sig, minnesluckorna, det svarta hålet, snubbelstegen, de eviga diskussionerna eller rättare sagt monologerna - ingen hörde eller brydde sig om vad de andra sa - hur kul var det? Bakfyllan, huvudvärken, ångesten, spyorna, återställaren, skärpningen, fånleendet, försvaret, äcklet, ångern. Hur kul var det?

Inget kul alls.

Gör det enkelt!

En av AA:s deviser är Gör det enkelt. Ett mycket bra råd som jag har nytta av. Jag har nämligen aldrig gjort det enkelt. Jag har komplicerat allt in i minsta detalj. Att saker kunde vara enkla och okomplicerade fanns inte i min föreställningsvärld. För det första tyckte jag att jag visste allting bättre än andra och att de behövde mina råd och synpunkter. Därför försökte jag att visa, råda och lära andra hur de skulle göra.

Mina råd var mycket svåra att följa och egentligen struntade alla i dem. De kanske låtsades att göra som jag ville, men i själva verket gjorde de som de själva ville. Självklart!

Numera försöker jag göra allt enkelt. Lösa allt på enklaste sätt. Det som sker, det sker och jag behöver inte rita upp en massa detaljerade planer över hur allt ska vara. Jag var ingen vidare regissör, jag strulade bara till det mesta. Nu känns allt mycket enklare.

Det enklaste av allt är att inte ta det första glaset. Gör jag inte det, så fortsätter livet att vara enkelt. Jag behöver inte smussla, ljuga, springa in på toaletten och gurgla, hålla andan i hissen, planera inköp, kolla att jag har vin hemma, planera fester och tillfällen, hålla koll på vad jag sagt till den ena eller andra.

Gör det enkelt! Ja. Och var ärlig. Då ordnar sig det mesta.

Budskap i mailinglistan

Att vara nykter på egen hand är ingen höjdare. Att vara det tillsammans med andra som har samma mål, samma erfarenheter är däremot en höjdare. Jag är tacksam för att AA finns, dit jag kan gå och dela mina erfarenheter med andra som känner igen sig. Då blir min nykterhet annat än ett kämpande med vita knogar. Ibland undrar jag hur det kan komma sig, att nykterheten känns så självklar, fylld med hopp och förväntan när jag delar den med andra nyktra alkoholister. Men varför analysera, det fungerar ju.

Gör det enkelt.

Skrivet av en manlig alkoholist. Återgivet med tillåtelse.


Tommy Hellsten: Flodhästen i vardagsrummet

41279-5

En  bok om medberoende och om mötet med barnet inom oss.

Ur Akademibokhandelns presentation:
"Man brukar säga att en familj som lider av alkoholism - eller en motsvarande företeelse - lever i ett hus med en flodhäst i vardagsrummet. Författaren belyser vad som händer med barn som växer upp i skuggan av en 'flodhäst' - alkoholism, arbetsnarkomani, trångsynt religiositet, våld eller andra former av utsatthet. Ofta insjuknar de i ett 'medberoende' - 'en sjukdom eller ett sjukdomsliknande tillstånd, som uppkommer då en människa lever nära en mycket stark företeelse och inte förmårbearbeta denna företeelse så att hon kan integrera den i sin personlighet utan anpassar sig till den'. Tommy Hellsten är författare, teolog, terapeut och en uppskattad föreläsare i både Finland och Sverige. Han är bosatt i Finland utanför Helsingfors."

Minnen från dimman III

Tula och jag kände varandra och jobbade ihop för längesen. Vi tappade kontakten också för längesen, så som man gör med människor som man jobbar med i ett projekt, träffar under en viss period. Hon lärde sig dricka på konstskolan i Helsingfors. Där drack man vodka ur dricksglas, där levde man som en boheme och sorger fanns inte.

Tula kom en gång till oss med sin dåvarande sambo, han spelade gitarr och sjöng visor och vi satt en sommarnatt i bersån och lyssnade. När det blev kyligt flyttade vi in med vinet och gitarren och korgstolarna knarrade på verandan och Hasse sjöng. Vi spelade in hans sång på kassettband, jag tror det finns kvar i någon låda.

Vi umgicks lite hackigt i fortsättningen, hon bjöd mig på middag. Vad allt hon kunde, men laga mat kunde hon inte. Kycklingen hon serverade var oätbar, halvt rå, vi petade i oss några risgryn och ett salladsblad. Efter den inledande drinken drack vi massor av vin och blev fruktansvärt fulla. Rhett Butler var tvungen att hämta mig. Jag var i ett bedrövligt tillstånd.

Tula gifte sig med en äldre man som var lika intresserad av att dricka som hon själv. Vi tappade kontakten, hörde bara att han satt på bänken vid torget igen, som han gjort före Tula. Hon tog tillbaka sitt flicknamn. Sista gången vi träffades av en slump sa hon att hon slutat dricka. Hon hade inte druckit på flera år. Det hade jag. Mer och mer. Jag minns att jag kände mig avundsjuk och en smula irriterad över att hon slutat dricka. Det kändes inte rättvist på något obegripligt sätt, jag betraktade det som ett slags svek. Mycket underligt.

För att Tula hade slutat att dricka, men inte jag, kändes det meningslöst att träffas. Vi sökte förr varandra för att vi drack tappert båda två. Nu var det bara jag kvar på gungbrädan. Vi sa hej och skildes åt. Mer fanns inte att säga.


Min kompis super. Vad ska jag göra?

Min kompis super. Vad ska jag göra? Det finns bara ett svar: Ingenting. Kompisen måste själv ta beslut. Det som andra säger tas som skäll, tjat, elakhet, påhitt, oförskämdhet, mobbning. Tyvärr.

Alla inlindade välmenta råd och synpunkter rinner av kompisen som vatten från en gås. Han eller hon lyssnar inte. I bästa fall får du ett snäsigt svar: ”Och du själv då! Du dricker ju också.”

En person som  dricker på ett alkoholistiskt sätt tycker att den dricker lagom, inte mer än andra. Om den har fått en insikt blir den aggressiv, förnekande, sårad, ja allt, över att någon understår sig att tycka något om drickandet.

Alkoholism är en så tragisk sjukdom att den som erbjuds hjälp blånekar och inte ens fattar varför den behöver hjälp. Det krävs ett bistert uppvaknande för att en alkoholist ska förstå att den behöver hjälp och måste sluta att dricka.

En liten skvätt kan du väl dricka?

Den frågan får jag ibland. Nej, jag kan inte det. En liten skvätt finns inte i min värld. Antingen är det ingenting eller också är det enorma mängder tills jag blir aspackad och får svårt att ta mig hem. Så ser det ut för en alkoholist.

Det är bara ”normala” som kan dricka en liten skvätt och nöja sig med det. Jag som alkoholist törs inte ens ta en pralin med körsbär i likör, för jag vet inte vad som händer då. Glassen med romrussin väljer jag bort, punschpraliner och fikon i konjak är antagligen rena giftet för mig och jag avstår.

Det är ingen idé att truga mig. Jag är inte ledsen längre för att jag inte kan dricka alkohol. Jag tycker det är skönt att slippa. Jag hade inget kul till slut med spriten. Det blev bara jobbigt och svårt. Glädjen var borta. Den kommer aldrig tillbaka.

Glöm de där glittrande ögonblicken då Rhett Butler och jag skålade i champagne och såg varandra djupt in i ögonen! Självklart är det inte riktigt lika romantiskt att ta varsin tekopp och se varandra djupt i ögonen - men det får duga. Vi har det bättre så här. Och te är gott, för att inte tala om kolsyrat vatten.

Den överväldigande känslan

Det går naturligtvis inte att beskriva den oerhörda känslan av att vara nykter när man vaknar för den som alltid är nykter när den vaknar. Vad är det för särskilt med det? Men baksmälla och öken i munnen och långt ner i matstrupen kan väl även icke-alkisar känna någon gång efter en fest.

Tänk då att känna så varje morgon! Plus en massa andra eländiga känslor när man stiger upp från sin tillknökade säng där svettiga lakan klibbat! Jag antar att den som alltid är nykter och aldrig bakis inte uppskattar det tillståndet speciellt mycket. Kanske den personen har trista, ruggiga mornar i alla fall.

Synd. Jag blir så sprittande lycklig när jag vaknar och vet att jag somnade nykter för att vakna nykter. Hela dagen ligger som en blank skridskois och jag kan glida ut och göra piruetter utan att genast ligga som Bambi på isen. Bara en sån sak!

Det räckte aldrig

Att bestämma sig för att bara dricka en öl är rena självbedrägeriet. En öl! Det blir tre, fyra, fem! Den som säger ett glas, bara ett enda glas, har snart svept hela flaskan. Så ser det ut. De flesta fattar galoppen. Utom alkoholisten som inte brukar inse sanningen förrän sist av alla.

För att bli nykter måste man först och främst vara ärlig. Det går inte att ljuga, inte ens för sig själv. ”Det är väl inte så farligt.” Nähä. Hur såg det ut förra helgen då? Kom du hem i tid? Var du nykter vid midnatt? Kommer du ihåg vad du gjorde? Var du bakis? Helgen innan? Var ärlig. I veckan? Var ärlig.

Å, vilken underbar söndagsmorgon! Att somna nykter och vakna nykter. Att inte ängsligt kolla hur mycket det finns kvar. Att inte kallt räkna med att eftersom vinet inte räcker, måste jag gå på krogen. Ta en pizza och en karaff rött. En karaff! Två. Minst. Fan, nästa helg måste jag köpa hem så det räcker.

Men det räckte aldrig.


Janne är död

Anneli mailade i morse. I går strax före tolv gick Janne bort. Vi visste att det bara var fråga om dagar. All behandling var avslutad, han fick smärtlindring utan begränsning, han försvann liksom fysiskt, blev en vit skugga insnärjd i slangar och bara enstaka stunder kunde han titta upp. Jag tyckte mycket om honom. Han var en av klipporna i min nykterhet. Han lyssnade,  ställde de rätta frågorna, kunde skratta, visa både kärlek och stränghet.

Han var gänglig och smal, gick som en sjöman, rökte som en skorsten. När han berättade om sin alkoholism som han varit nykter från i många år, förstod jag att han levt ett hårt liv. Nu hade han planer, skulle starta en ny verksamhet, allt såg bra ut. Den envisa hostan kändes inte bra, han lungröntgades och läkarna hittade en liten fläck på lungan. Det var i mitten av december. Sen gick det fort.

Jannes sjukdom var inte direkt relaterad till hans alkoholism. Men en alkoholist lever ett hårt liv. Slarvar med maten, äter tidvis inte alls eller fel sorts mat på oregelbundna tider, sover dåligt, röker för mycket, röker i stället för att dricka i kampen för nykterhet, motionerar lite eller inte alls, är inte ute i friska luften särskilt mycket, sliter på sin kropp och sin själ.

Nu är Janne död. En gång när jag ville skolka från ett möte i eftervårdsgruppen, kom han helt enkelt åkande genom hela stan för att hämta mig! Han var sådan. För honom var också andras nykterhet viktigare än bekvämlighet.  Janne var en vän och han är borta.


Stödd av vänner

Den här veckan har jag gått på lunchmöten varje dag. I morgon ska jag också gå. Min lunchgrupp har möten varje vardag. På lördagar och söndagar väljer jag ofta en annan grupp som har möte under dagstid. Jag känner och känner igen många AA-medlemmar nu. Det är tryggt att se bekanta ansikten gång efter gång. De som gått före i programmet är stöttepelare, de delar med sig av sin erfarenhet. Vi som stapplar de första stegen lyssnar och berättar om vår kamp, hur livet varit och hur det nu förändrats.

Den som har en önskan att sluta dricka är välkommen till ett AA-möte. Det sägs inte något om lovat, slutat, bestämt sig, beslutat sluta dricka - det står önskar. Den önskan brukar växa fram hos en alkoholist så småningom. Då drickandet inte längre känns som en glädje och stimulans utan som ett olidligt tvång som leder till ensamhet och misär, kommer önskan att sluta dricka.

Alkoholisten vet kanske inte hur det ska gå till. Jag var hjälplös och kämpade förgäves för att sluta dricka. Jag visste inte några knep och jag misslyckades varje gång. Mina återfall blev mer och mer dramatiska. Jag kunde inte dricka och jag kunde inte sluta. Det var ohyggligt. Jag trodde dessutom att jag var ensam i hela världen, att det bara var jag som drack för mig själv, att det var något fel på mig.

När jag fick klart för mig att alkoholism är en sjukdom, kändes det som en lättnad. Jag var sjuk, jag kunde inte botas, men jag kunde få ordning på mitt liv och avhålla mig från alkohol om jag tog vissa steg, sökte gemenskap bland andra alkoholister och lärde mig att rannsaka mig själv och vara ödmjuk. Gemenskapen i Anonyma Alkoholister har blivit en viktig stadga i mitt liv. Jag behöver inte dricka mer.

Fredagskänslan

Nog minns jag fredagskänslan! Den var förknippad med förväntningar och planer. Vi skulle ha något extra gott från delikatessdisken, vi skulle ha lilla drinken och vin till köttet och kanske lite virke till groggarna på kvällen. Helgen låg framför, allt var fest och mysigt.

Fredagskänslan var förknippad med alkohol och en promenad till Systemet. Hem med alla kassar, en  första liten skvätt rödvin medan jag packade upp och plockade in allt i kylen. Sen några glas medan jag lagade mat. Sen tog vi lilla drinken och sen åt vi, tände ljus på bordet, skålade och njöt.

Vindunken stod praktiskt placerad och mina ärenden ut i köket blev många för att fylla på medan vi satt i soffan och slötittade på någon underhållning. Sen var det inte mycket annat än att sova, tungt, svettigt och snurrigt. Bakfyllan var otrevlig, jag vaknade till då och då, kunde inte sova, gick upp och läste lite, zappade på TV, tog ett glas vin, gick och la mig. Det var en avslagnad fredagskänsla.

Lördagen var seg, jag sov länge. Alla ärenden jag skulle göra sköt jag upp, jag var glåmig och blek, håret behövde tvättas, det var så mycket som skulle göras innan jag ens kunde visa mig utomhus.

Jag har en helt annan fredagskänsla nu! Då går jag på veckans bästa AA-möte där alla mina vänner samlas. Sen sprids vi till olika håll efter att ha hållt varandra i handen och läst Sinnesrobönen. Bönen börjar göra verkan. Jag har fått sinnesro efter alla ångestladdade år, ro och frid i själen. Det är en underbar fredagskänsla!

Katerina Janouch: Anhörig, bok på rean

41279-4

Anhörig är en djupt personlig berättelse om vanmakten i att leva sida vid sida med en älskad människa på väg att gå under i missbruk. Här får vi möta den nya generationens missbrukare för vilka droger och alkohol är ett självklart inslag i ett liv fyllt av framgång och karriär. Det är en starkt drabbande skildring av en helvetesresa kantad av djupaste förtvivlan men trots det aldrig av uppgivenhet.

Jag trodde jag hade roligt!

Leverskador, social utslagning. Det var vad jag trodde var de allvarliga konsekvenserna av alkoholism. Jag förstod inte att mina konsekvenser var att jag gjorde våghalsiga, chansartade saker, att jag följde med tillfälliga bekantskaper, att jag utsatte mig för känslolösa relationer med andra alkoholister, att jag pladdrade dumheter, skrattade åt fel saker och riskerade mitt känsloliv, svek mina principer och upplöste min moral.

Det var de allvarliga konsekvenser som jag fick men som jag inte såg och inte satte i samband med mitt alkoholmissbruk. Jag ryckte på axlarna, jag sa mig själv att det var väl inte så farligt, inte konstigt. Jag skyllde mina handlingar på att jag var berusad, som om det skulle vara en ursäkt för mitt beteende. Det var ingen ursäkt, det var en trist förklaring.

Jag hörde inte de meningslösa gaggiga diskussionerna, såg inte de flackande blickarna, raglande stegen, darrande händerna, kände inte den äckliga doften av svett och gammal fylla. Jag trodde jag hade roligt!

Samtidigt hade jag avlägsnat mig milsvitt från mitt jag, den flicka som var jag en gång, romantisk och känslig, fylld av drömmar och fantasier, ljusa framtidsplaner och trofasthet. Jag satt i rökiga klubbar och drack tillsammans med vad jag sade mig var mina vänner. Den tillvaron tyckte jag var god nog åt mig, jag var inte nogräknad vare sig när det gällde vinsorter eller dryckeskompisar, huvudsaken var att de drack i samma takt som jag.

Jag kunde rent av känna mig otroligt intellektuell och smart där jag viftade och argumenterade med håret alltmer rufsigt och orden alltmer schvårförschtåeliga. Visst hade jag roligt, visst var jag populär, visst var jag med i svängen, visst var jag i mitt livs ässe - morgondagen fanns inte.

Bokrean

Barnenes konstbok

Barnens konstbok

Februari är en trivsam månad med sitt Alla hjärtans dag, semlor och bokrea. Sen är det Antikmässan i Älvsjö och en massa nya filmer som haft premiär. Jag slank in i bokhandeln som hastigast, det var första året på länge som jag inte hade en lång önskelista, men jag har inte haft tid att studera katalogen i år.

Jag passade på att köpa Barnens konstbok, en underbar liten ordbok för barn, illustrerad med bilder från tavlor. Den har jag gett till doppresent ett par gånger och nu tänker jag lägga de här två på lager för de  nya bebisar som kommer i bekantskapskretsen.

Det blir fler besök i bokhandeln, jag såg en hel del som frestade.


Är det hemskt att vara alkoholist?

Ja, det är det. Det är lika besvärligt som att vara allergisk mot t ex nötter, björkpollen, skaldjur eller hästar. Det finns en massa sjukdomar och åkommor som är jobbiga, gör ont och hindrar en från att göra olika saker. Att ha sjukdomen alkoholism är livsfarligt. Man dör till slut i förtid av skador man får på sina inre organ. Det är också vanligt att aktiva alkoholister råkar ut för olyckshändelser med dödlig utgång eller att de begår självmord.

Det kan ta lång tid att utveckla alkoholism. En del alkoholister kan dricka i decennier utan att de får skador, andra kanske får obotliga skador på inre organ bara efter några års hårt supande. Det finns tonåringar som har skrumplever - det blir mer och mer vanligt med tonåringar som dricker för mycket och för ofta.

Hårt drickande sätter spår i ansiktet - alkoholen lägger liksom en tunn mask över huden och ett tränat öga ser om en person dricker mycket alkohol. För unga kvinnor är det speciellt tråkigt att få den missklädsamma alkoholmasken över ansiktet.

Den som är alkoholist måste sluta dricka helt. Det är noll tolerans som gäller. Man kan inte lära sig att ”dricka lite grand”. Det är lika omöjligt som att den som är allergisk mot skaldjur, bara äter en enda räka eller en enda kräftklo. Allergin slår till ändå. Man kan likna alkoholism vid ett slags allergi och säga till sig själv: Jag är allergisk mot alkohol!

Det går inte att bli botad från sjukdomen alkoholism. Det är en sjukdom som läkarvetenskapen står hjälplös inför. Det finns mediciner, men de botar inte - de dämpar suget eller försvårar drickandet. Det finns ingen alkoholist som har blivit ”botad”. En alkoholist kan inte dricka måttfullt. Den dricker kopiöst och kan inte sluta dricka. Det är det som är sjukdomen. Att inte kunna sluta supa.

Jag har varit alkoholist i hela mitt vuxna liv. Numera vet jag att jag inte kan dricka alkohol, inte ens cider eller lättöl, men det tog lång tid för mig att fatta budskapet. Jag trodde länge att jag skulle kunna behärska min alkoholism, att det handlade om vilja och karaktär, men så är det inte. Alkoholism är en sjukdom och den enda medicin som fungerar är att sluta dricka.

Det låter enkelt, men är inte det. Inbyggt i alkoholism finns ett starkt sug, en het önskan, ett nära oemotståndligt behov att dricka mer, att bli berusad och ju mer man dricker desto mer tappar man omdömet och förmågan att uppföra sig normalt. Sen är man inne i ett ekorrhjul och det kan sluta mycket olyckligt.

Alkoholismens inbyggda sug och behov släpper inte greppet även hos den som är nykter sen lång tid tillbaka. Det är svårt för andra att förstå varför en alkoholist som varit nykter i kanske många, många år tar ett återfall och börjar dricka igen. Suget efter alkohol kan finnas kvar länge och kanske för alltid hos en alkoholist. Därför måste den som är sjuk vara på sin vakt hela livet. Aldrig glömma bort att sjukdomen bara ligger latent och kan blossa upp igen när som helst.

En gång alkoholist, alltid alkoholist. Glöm det där om att kunna hantera drickandet och dricka socialt som andra människor.



Omutlig ärlighet

Ljuger man och mörkar hur mycket och hur ofta man dricker, är det omöjligt att få varaktig nykterhet. Att jag förstod att jag var alkoholist berodde mest på att jag betedde mig så dumt när jag var berusad. Jag utsatte mig för farliga situationer, umgicks med fel människor, var på fel platser och visade dåligt omdöme. Jag anade att någonting var fel och det enda kloka jag kunde hitta på var att inte dricka så mycket offentligt. Jag gömde mig hemma med flaskan. Där spelade det ingen roll om jag ramlade omkull, kräktes, somnade, öppnade en flaska till, pratade för mig själv, slog sönder saker, snubblade med mera.

Att jag skulle sluta dricka kändes inte särskilt nödvändigt. Jag fortsatte leva i en illusion om att alkohol var ett botemedel för att jag skulle må bra. Det var precis tvärtom . Till slut, när jag kom på avgiftning, fattade jag att det enda sättet för mig att behålla vett och heder, ekonomi och förnuft var att sluta dricka. Att inte sträcka ut handen efter det där första glaset. Gjorde jag det startade jag ett drickande som ofelbart skulle leda till sjukdom och död.

Med omutlig ärlighet kan man inte fortsätta bedra sig själv. En alkoholist lurar inte sin omgivning, bara sig själv. Min härva av livslögner höll på att förstöra allt i mitt liv. Alkoholen ledde mig rakt ner till en mänsklig botten. Där skulle jag sitta ensam i min fina skinnsoffa omgiven av alla mina saker, full som  en  alika, lallig och förvirrad. Jag stod på bottnen med dy upp till fotknölarna och den enda väg som fanns var uppåt. Annars skulle jag dö därnere.

Det spelade ingen roll att jag hade en fin utbildning, bra jobb med hög lön, allt man kunde begära av välfärd, jag var en ömklig alkis som darrade och spydde på mornarna. Det var hårt att erkänna - till och med inför mig själv.

Krångla inte till det!

Ibland känns det för komplicerat, det här med nykterheten. Jag menar, det är egentligen enkelt. Man behöver inte gå i psykoterapi och analysera hela sin barndom. Sanningen är att det inte går att dricka när man är alkoholist. Kan man inte åka störtlopp, gör man inte det om man inte är skvatt galen. Det slutar med katastrof, bruten nacke, livstids invaliditet och hjärnskador. Kan man inte dricka utan att livet blir en enda äcklig dokusåpa och man själv bär sig åt som en tönt, ska man inte dricka. Det fattar alla andra. Själv tror man att det går att dricka lite grand! Som om man skulle kunna åka störtlopp lite grand! Det går inte att stoppa i backen.

Det första glaset innehåller gift med samma effekt som cyankalium! Du dör efter att det första glaset leder till den ocean av sprit som du måste tömma. Krångla inte till det! Ta inte första glaset i dag, inte på 24 timmar. Så får du se hur det blir i morgon. Kanske det går att låta bli 24 timmar till.

Krångligare än så är det inte.


Rastlös och förbannad

En alkoholist utan alkohol är en rastlös och förbannad varelse. Tillståndet kallas abstinens och präglas av stor oro, dåligt humör, aggressivitet och ångest. Tala om ett djur i bur!

Ett lättstuderat exempel på abstinens visar rökare. De behöver röka med jämna mellanrum och numera står de utomhus och huttrar i små grupper. Direkt efter sammanträdet eller vid minsta paus måste de ha sin cigarrett. De följer minsta motståndets lag och för bara en kort tid sedan kunde de röka inomhus ganska fritt. Klimatet har hårdnat för rökarna.

För en alkoholist är tillvaron inte lika enkel vid abstinens. Det är absolut inte accepterat att någon går avsides och tar sig en hutt. Det är otänkbart att tjänstemännen på ett stort företag samlas i små grupper och halar upp flaskor ur handväskor och innerfickor och smuttar på sprit medan de tar en bensträckare.

Alkohol måste skötas diskret och i slutna kretsar. En alkoholist kan ta sig en klunk i avskildhet, det händer på arbetsplatser varje dag, men det betraktas som förkastligt.

Den rastlöse och förbannade kompisen har det svårt. Abstinens är inget trevligt gosigt tillstånd. Inuti kroppen sitter en törstig varg och klöser. Många alkoholister kan helt enkelt inte vänta tills de kommer hem. De mellanlandar på en ölservering på hemvägen. Andra har helt rivit alla barriärer och tar sig en återställare på toaletten, proppar sen munnen full med tuggummi och halstabletter. För min del drack jag inte på jobbet, men jag hade mycket bråttom hem till min väntande bag-in-box.

Hur enkelt som helst

Det finns ett fantastiskt sätt att hålla sig nykter! Man ska inte ta det första glaset. Så himla enkelt är det. Tar inte alkoholisten det första glaset, är saken klar.

En alkoholist kan nämligen inte nöja sig med ett glas. Det blir alltid flera. Trots att jag varje gång lovade mig själv dyrt och heligt att i kväll ska jag bara dricka ett glas vin, så blev det alltid flera glas vin, till slut var hela flaskan tom. Varje gång! Jag lärde mig aldrig.

Nu vet jag att jag ska akta mig för det första glaset. Det har jag lärt mig på AA. Så enkelt är det.

Om du vill pröva om du är alkoholist ska du gå ut på en bar, beställa ett glas av din dryck, vin, öl eller vad det kan vara. Dricker du bara det glaset och inget mer varken på baren eller sen hemma, är du antagligen inte alkoholist. Enkelt prov, va?

Men vakna då, för sjutton!

Jag vaknade inte. Jag sov vidare i trygg förvissning om att det inte var så farligt att dricka  vin. Jag gick inte ut och gjorde skandal, jag vaknade inte i fyllecell, jag slogs inte med ordningsvakter eller körde bil på fyllan. Jag hade bra ekonomi, jag skötte mitt jobb och mitt hem, jag var respekterad och hade gott renommé, jag hade allt jag behövde och vännerna vimlade runt mig. Vi hade fester och middagar, allt var bara roligt och bra.

Jag vaggade mig själv till ro med förvissningen att det inte var så farligt att dricka ”lite” vin. Som om en dryg flaska vin om dagen inte skulle vara farligt! Efter jobbet rusade jag hem till vinflaskan - jag somnade ofta med kläderna på i någon soffa eller fåtölj. Dag lades till dag, vecka till vecka och jag drack varje dag. På helgerna drack jag mer och på semestern drack jag från morgon till kväll.

Men farligt trodde jag inte det var.

Jag inbillade mig att jag var ensam om problemet. Därför smög jag med mitt drickande och gjorde allt för att hålla skenet uppe. Ingen skulle komma på mig med att dricka för mycket. Det skulle vara en outhärdlig skam!

Nu dricker jag inte. Jag är en nykter alkoholist. Jag vet att andra lever i samma eländiga lögn som jag gjorde. Många kvinnor gör precis som jag: de dricker varje kväll efter jobbet. De håller det tyst för sig själva, de låtsas inte om att de dricker. De smusslar undan flaskor och glas, de har gömställen, de byter Systembolag där de handlar, de låtsas inte om att det finns några problem. Utåt sett gör det inte det heller.

Men vakna då, för sjutton! Vakna, vännen, innan det har gått för långt! Det finns en nödbroms! Använd den.

En sekund — vad är den värd?

Underbare trygge Raffe som nästan dagligen kommer till min hemmagrupp på AA säger ibland så bra saker. I dag pratade han om hur mycket en sekund kan vara värd i olika vinter-OS-sammanhang. En bråkdel av en sekund är skillnaden mellan en medalj och att inte hamna på pallen. Det är hundradelar som gäller, en sekund är en evighet i störtlopp och storslalom.

En sekund är skillnaden mellan liv och död för en alkoholist, sa Raffe så sant. Det tar kanske inte ens en sekund för en alkoholist att sträcka ut sin arm till det första glas som är inledningen till den branta färden ner till bottnen. En sekund mellan ett nyktert liv och fritt fall ner i en avgrund.


Skrämmande fakta

Inom EU finns 300 miljoner vuxna medborgare. 100 miljoner av dem råsuper (dricker måttlöst) minst en gång per månad, alltså var tredje vuxen EU-medborgare. Minst en gång per månad!

Ca 40 miljoner dricker för mycket varje månad - det innebär rejäl fylla flera gånger varje månad. Då talar vi inte om en skvätt vin eller ett par öl utan mycket större doser.

Av dessa 40 miljoner som dricker för mycket är 23 miljoner alkoholister, dvs de kan inte sluta dricka. Det bor och verkar 23 miljoner vuxna människor inom EU som är alkoholister. Det är en ofattbar siffra.

Vad gör vi med alla dessa människor varav många fortfarande är under 20 år? Det finns en naturlig avgång genom död av alkoholskador, olycksfall, självmord, mord pga alkohol, men nya alkoholister tillkommer ständigt i de yngre årskullarna.

Hur fungerar familjeliv, arbetsliv, trafik, sociala sammanhang när 23 miljoner rena alkoholister plus 77 miljoner andra som dricker måttlöst minst en gång i månaden ska hantera verkligheten i vårt Europa? Kan det alls fungera?

Tårögt farväl

Felix kom för att lämna tillbaka en del lånade saker och säga adjö. Han åker i kväll till behandlingshemmet. Till och med nu känner jag tvivel att han ska resa. Han såg samlad ut, seriös. Kanske han menar allvar den här gången. Jag vågar inte tro längre, mitt förtroende är skadat och det känns sorgligt. Han säger att allt ska bli bra, han ska komma tillbaka, han ska hitta sitt gamla jag, den äkta Felix som finns djupt inne i hans personlighet och bygga upp sitt liv på nytt.

Visst vill jag tro. Jag grät. Jag älskade den där pojken som fanns under alla skal av besatthet och vansinne. Jag önskar att han lyckas, jag önskar men jag vågar inte tro.

I stället för livsglädje

Sluta drick så mycket! Ta aldrig en droppe till för då är det kört! Drick alkoholfritt! Hur ska sådana budskap ”gå hem”? Hos dem som verkligen behöver det? Ungdomar som dricker sig stupfulla eftersom det är det slutliga målet för deras drickande vill inte höra moralkakor. De vill supa för det gör alla andra.

En stor brittisk undersökning visar att det står illa till i Europa. I nästan alla länder ökar ungdomsfylleriet. Det är inga lekfulla glada tonåringar som skymtar i rapporten, det är fullfjädrade alkoholister som inte fyllt 20, unga människor som dör i skrumplever, redlösa horder av unga människor som lever på barer, discon, spritpalats, firar orgier i en flod av alkohol varje veckoslut. Läs
artikeln i söndagens SvD. Femtonåringar i Sverige, Norge, Irland och Storbritannien dricker som aldrig förr. I Tyskland kallas orgierna för Komasaufen, och det är just vad avsikten är: att supa sig till koma.

Vem kan komma med budskapet att alkohol måste omfattas av regler och kanske förbud? Den som försöker  blir antagligen betraktad som en glädjedödare av astronomiska mått. Hur kan någon vilja förstöra ungdomars livsglädje?

Det är inte livsglädje som finns på barerna, det är något i stället för livsglädje. Den som vaknar upp i bakfyllan bland spyorna på en trottoar är långt ifrån livsglädje. Det kanske är livshat som är känslan. Livet känns så värdelöst som nykter att berusning är det enda sättet att uthärda. Vad vet jag.

Alla ungdomar som dricker våldsamt är inte alkoholister. Risken är dock större för ungdomar som dricker mycket att de verkligen blir alkoholister och alltså inte kommer att kunna sluta. Nedförsbacken har redan börjat vid femton års ålder och den kommer inte att sluta förrän botten är nådd. Det är allvar.

Nere på bottnen väntar sjukdom, död, ensamhet, misslyckande och total hjälplöshet. En del kan nå bottnen redan på ett par år, för andra tar det nästan hela livet att glida på det sluttande planet. Bottnen kan se annorlunda ut ekonomiskt, men annars är den lika villkorslös på plattan som i vardagsrummet.



Svaga livstecken

Det blev inget AA. Jag orkade inte. I stället sov jag länge och tog det lugnt. RB var heller inte pigg. Jag känner mig svag och deppig, det känns inte som om det fanns något liv kvar i min nötta kropp.

Felix hör inte av sig. Han har ännu inte kommit iväg till sin behandling. Han är en fars. Jag ska ringa Maria. Hon och Daisy ska komma på besök nästa vecka. Ettåringar är precis vad jag behöver umgås med. De allra minsta, små toddlers som just lärt sig ta sina första steg är de mest ljuvliga människorna. De är som kloka små gubbar och gummor, de vet allt, de förstår allt och de har en helt otrolig kapacitet. Jag längtar. Inte ens Daisy fick Felix att sluta supa. Inte ens Daisy. Ska hon sitta på Alanon en dag och förbanna sin suput till farsa? — Du ska se på dem som lyckas, säger min kloka mentor. Titta inte på dem som  misslyckas!

Det är lätt att fastna i medlidande och hopplöshet när någon faller bort ur gemenskapen. Oddsen är så usla för alkoholister att bli nyktra och behålla sin nykterhet. Verkligt usla. Den som inte har problemet, förstår det heller inte.

I början av min behandling trodde jag alla skulle lyckas, jag var helt övertygad om det. Sen fick jag veta att den ena efter den andra fallit undan, tagit återfall, struntat i AA, inte kom till efterbehandlingen, inte höll sig nyktra ens en vecka eller två efter vistelsen på behandlingshemmet. Det gjorde ont. Nu har jag lärt mig att det finns inget sprödare än en alkoholists nykterhet.

Alkoholen är listig, falsk och stark. Den övermannar vem som helst. När alkoholen går till angrepp är det inte många som klarar frestelsen. Det krävs omätlig kraft att stå emot. Jag måste be till min högre kraft att få hjälp. Jag - liksom alla andra - klarar det inte av egen kraft. Det har blivit naturligt för mig att vända mig till det som jag kallar min högre kraft, kraften utanför mig själv som jag kan be till. Andra kallar det Gud. Varje morgon talar jag (eller ber) till den kraften som jag måste ha hjälp av för att inte dricka. För att kunna leva som en bra och god människa och för att inte falla tillbaka i mitt gamla beteende.

Jag är inte religiös, men jag är en troende människa. Jag tror att det finns något större än den ynkliga lilla människan, något som vi aldrig kan utforska men som vi ändå kan lita på och känna styrka komma strömmande från.

Oro

Det kryper i kroppen. Jag känner en obestämd oro. Det är ett tag sen jag gick till AA. Jag har varit på sjukhus, åkt ut och in några gånger, sen har jag inte orkat att gå på mina möten. De är så viktiga. Det är i gemenskapen med andra med samma sjukdom som styrkan finns. Den finns inte i ensamheten hemma. Där blir det rastlösa promenader till kylskåpet, till kexburken, till korsordet, till datorn, teven, till sängen.

Den här känslan känner jag igen. Den brukade jag släcka med alkohol. All oro, all ångest, rädsla och missmod lät jag plaska omkring i en flod av alkohol. Jag vågade inte släppa fram några känslor, de skulle alla drunkna så att jag blev osårbar. Sen blev jag den ömkligaste av alla, en våt trasa som använde en massa pappersnäsdukar och satt och hulkade och kranade mer vin och mer vin.

Jag måste gå på AA-möte. I morgon går jag på lördagsmötet där jag brukar träffa en massa bekanta. Jag vet att en del tror jag tagit återfall eftersom jag inte synts till på ett par veckor. Det är med oro och sorg man noterar att någon uteblir under lång tid. Jag har ringt och berättat varför jag inte kommer på ett tag, men nu måste jag gå även om jag är trött och fortfarande har ont.

AA ger styrka till oss alkoholister. Det är som ren magi hur ett möte med andra i samma situation kan hjälpa, trösta, stärka och ge nya krafter. Ingen kan egentligen förklara vad det är som händer, bara att det händer.

Mardrömmar

Jag drömmer ibland att jag dricker. Jag blir så förtvivlad när jag gör det, när jag vaknar tror jag först att det är sant. Jag har till och med känt mig bakfull när jag vaknat precis som om jag hade varit på världens fyllefest. All min kamp är förgäves, känner jag ett ögonblick, allt är förstört! Sen inser jag att allt var en dröm. Jag har inte druckit, jag har inte fått i mig en droppe alkohol.

Det är en kvalificerad mardröm och när jag läser i böckerna hittar jag att sådana drömmar är vanliga. Underligt. Det märkliga är att drickandet i drömmen är så fyllt av fasa - det finns ingen glädje eller fest över det, bara förtvivlan och misslyckande. Tur att det är så. Drömmen ger ingen längtan, den fungerar bara som varning och påminnelse.

I början av min nykterhet drömde jag ofta om alkohol. Nu är det sällan, men i natt hade jag en sådan dröm igen. Jag irrade omkring i en underlig miljö och drack tillsammans med några som jag förut brukade vara på krogen med. Jag kände samma förtvivlan som vanligt när jag vaknade, men jag förstod direkt att det inte var sant och det kändes så underbart! Jag sjöng i duschen, det brukar jag aldrig göra!

Mer och mer och mer

Alkoholism är en sjukdom som kräver mer och mer alkohol. Den som dricker får med tiden högre toleransnivå. Jag kunde efter några år dricka en hel flaska vin på egen hand, men så småningom ökade jag dosen och öppnade ytterligare en flaska för att känna mig nöjd. När bag-in-box lanserades, dvs fyra flaskor = tre liter vin i förpackningen märkte jag att min konsumtion ökade. Jag övergick från den ena ”flaskan” till den andra utan att särskilt lägga märke till det och det dröjde inte länge förrän en sådan box var tömd och jag stod med en sladdrig plastpåse, klippte av ett hörn och klämde ut de sista dropparna.

Efter många år var jag inte nöjd med bara vin, jag ville ha starkare sorter och drack starksprit som jag inte gjort i början. Då kunde jag ha flaskor med sprit hemma utan att röra dem. Nu gick jag direkt på flaskor med whisky, vodka eller gin. Jag drack egentligen allt som innehöll alkohol. Vi kunde aldrig ha ett fyllt barskåp, för flaskorna tömdes i svindlande rask takt.

Hade jag kunnat sluta medan jag ännu var på lättvinsstadiet? Det vet jag inte. Jag gjorde aldrig något allvarligt försök och ärligt så tror jag inte att jag hade kunnat sluta då. Jag ville dricka, ville känna mig berusad, ville glömma och trösta mig, behövde dricka för att må bra. Att det skulle vara farligt föll mig inte in då. Mitt drickande var fortfarande på lekstadiet. Jag hade inte fått några konsekvenser som störde min sinnesfrid. Inte än...


Svartsjukans natt

Svartsjukans natt


Svartsjukans natt heter den stulna målningen som August Strindberg målade 1893 som förlovningspresent till österrikiskan Frida Uhl som blev hans hustru i maj samma år. Allt gick mycket hastigt efter deras första möte i januari det året.

Vilken fantastisk titel på en tavla! Vem har inte upplevt en svartsjukans natt med det stormiga svarta havet och de upptornande mörka molnen som Strindberg illustrerat den förgörande svartsjukan med. Tavlan är målad i Berlin under en mycket aktiv period i Strindbergs liv.

Strindbergs hemsida är värd ett besök. Frida Uhl, som blev Strindbergs andra hustru efter Siri von Essen, Strindberg och deras gemensamma historia finns att läsa här.







Grabbgrabbarna

Grabbarna som ligger i lumpen super, meddelar morgontidningen. Vilken överraskning! Har inte alla värnpliktiga i alla tider supit? Hur tror folk att man annars kan få soldater att fungera. Dödsrädda, nervösa, skärrade, skräckslagna pojkar och män som är i riktigt krig har aldrig fungerat utan alkohol och andra droger. Det är ofta det enda sättet att stå ut, att orka, att förmå. Soldater är vanliga killar som kommer från vanliga jobb och nu ska ut och döda andra vanliga killar som också kommer från vanliga jobb och är födda i vanliga familjer.

Svenska värnpliktiga är inte ute i riktigt krig, det är bara på låtsas. Men varhelst grabbgrabbar drar samman blir det alkohol på schemat. Nu larmas det om att de till och med tävlar om vem som kan dricka mest. Nära var tredje värnpliktig dricker så mycket att han riskerar att vara bakfull på övningar dagen efter.

Jag har hört om en som aspackad liggande på rygg anmälde sig för tjänstgöring och gjorde honnör. Han trodde att han stod upp. Han hade förmodligen vunnit någon dryckestävling.

Att dricka är ett mandomsprov. Lumpen är ett annat mandomsprov. Självklart måste man tävla om antalet supar man kan hälla i sig och fortfarande stå upp. Grabbgrabbarna ska väl kunna stå för en sup eller två! Annars är de ju inga grabbgrabbar!


Inte ens hej!

Tro inte ett ord av vad en missbrukare säger. Inte ett ord! Till och med ett enkelt ”hej” är ett ord man ska misstänka om det kommer från en beroende, sa en erfaren person till mig. Det finns ingen hejd på manipulation och falskhet. Lögnerna står som spön i backen, det går inte att skilja lögn från sanning, fakta från fiction. Allt blir en enda röra av motstridiga uppgifter, klockslag och datum, svikna löften, heliga eder och lånade pengar.

Herregud, den där jackan! Jag kan fortfarande reta mig på den! Felix nämner den inte med ett ord. För honom har den alltid varit hans och att han kvitterat ut över tusen spänn och ändå behöll den, rycker han på axlarna åt. Hans enorma manipulationsförmåga har firat triumfer och jag är en naiv, blåögd idiot.

Idiot skrev jag. Jag skäms, jag känner mig snopen och lurad, dum, korkad,  jag har verkligen åkt på en blåsning. Som den där gången med julklappsdressen till Daisys första jul. Jag får pengar i morgon, jag vill så gärna...  sa Felix. Jag blev rörd, tyckte att det var OK att han ville ge sin lilla babydotter en fin julröd sammetsdress och jag betalade den inne på Lindex. I morgon skulle jag ju få tillbaka pengarna, självklart.

Detta hände tre dagar före julafton förra året. Fick jag tillbaka pengarna? Nä. Inte ens ett ”hej” kan man lita på. Felix ska åka på fredag den här veckan. Han har varit på väg ända sen trettonhelgen. Det ena efter det andra gör att resan måste skjutas upp. Jag tror inte ett ord.

Åker han tåg kommer han att hitta en suparkompis i kupén, hoppa av i någon håla och dricka vidare tills kompisens pengar är slut. Flyger han blir han säkert sjuk alldeles före ombordstigning, förd tillbaka, inlagd i ett sjukrum där han bjuds på öl av medlidsam personal på Arlanda. Jag tror allt är möjligt. I Felix värld är allt omöjligt möjligt och tvärtom, om någon förstår vad jag menar. Måtte, måtte jag få säga ”hej” till Felix snart.

Tålig och mild

Självklart kom inte Felix iväg till sin behandling. Självklart. Jag väntar mig aldrig att någonting blir som han säger och planerar. Alkohol och andra droger kommer alltid emellan. Som nu. Det var något trassel med papper. Jag lyssnar bara förstrött på hans svepskäl. Han vill inte åka på behandlingshem. Han vill inte innerst inne. Alltihop är bara en stor bluff för att lugna ner omgivningen. I själva verket hade han planerat att smita redan när vi sist träffades.

Vad är det han säger? ”På fredag åker jag. Nu ska jag arbeta för att bli nykter. Jag ska bygga upp mig själv, ett nytt liv.” Nu? Det var för flera veckor sen det började men diskret uppskjutet genom den ena fyllan efter den andra. Pengarna han får från soc räcker inte bara till hyra, de räcker till alkohol och amfetamin också. Blanche får upptäcka en sida av Felix hon aldrig sett, bara anat. Varningsklockorna dånar, alla larm är påslagna, blåljuset roterar, men Blanche är kär. Hon vill ingenting se, ingenting veta.

Blanche ska nu lära sig vad den gamla alkoholisthustrun från statar-sverige lärde sig för 150 år sen. Brännvin går före allt, pengar till brännvin ligger alltid högst upp i portmonnän. Räcker inte pengarna till Systemets varor blir det hembränt, smuggelsprit, T-sprit - men alkohol ska det vara. Än så länge är det utseendet och den ungdomliga charmen som räddar Felix från ren misär.

En alkis ska se ut som en av gubbsen på Odenplan för att vara avskräckande. Snygga, prydliga män med vältrimmade kroppar och vårdat språk har man överseende med. Särskilt om man är kär. Förmodligen är Blanche helt bortkollrad med kärleksfulla sms, små dikter och ljuva löften som hon går på ideligen, ideligen. Och hon har ännu inte lärt sig att kolla sedlarna i sin plånbok extra noga.

Kärleken är tålig och mild. Och den går på alkoholisters tomma löften.

Åsiktsmaskinen

Ibland vägrar jag att ha åsikter. Vill inte tycka och tänka och uttala mig om ditten och datten. Det känns som ett krav att alla ska ha en åsikt om allt smått och stort som händer. Jag sätter mig på bakhasorna och skriker: Nej!

Jag vill inte ha åsikter om danska teckningar och tecknare och ambassadbränder och utrikesministrar och upplopp och flaggbränder. Vill inte. Min åsikt behövs inte. Varje person tycks kunna avkrävas åsikter, bloggar man ska man tycka till från morgon och kväll för att hänga med. Om man inte har någon åsikt är man ingen i bloggosfären. Helst ska man tycka som de flesta, det finns inte så mycken plats för avvikande åsikter. Det finns rumsrena åsikter och det finns åsikter man helst ska sopa under mattan. De flesta vet vilken åsikt som är rumsren. Annars kan man fukta fingret och känna efter varifrån vinden blåser.

Nu är det läge för mig att koppla bort åsiktsmaskinen, den får gå på frigång. Kanske har jag en åsikt långt inuti, men jag vill inte släpa upp den i ljuset och knacka ner den och börja chatta och tjata och diskutera och fäktas.  Var och en får tycka vad den vill - jag passar!

Fixa idéer

Den omedvetne alkoholisten tror att det går att sluta dricka hur lätt som helst. Det är bara att skruva på kapsylen, dra till vinkranen och så är det klart! För att testa kan man göra ett uppehåll med sin alkoholkonsumtion på, låt oss säga, tre veckor. Det är väl ingen orimlig tidsrymd?

Jag försökte själv många gånger under min tidiga alkoholkonsumtion. Det brukade gå någon vecka plus några dagar så dök det upp ett tillfälle då jag kom på fest eller ett möte då det serverades alkohol. Jag hade aldrig kurage nog att säga att jag inte drack. Jag tog mina glas och eftersom jag gjort uppehåll några dagar eller en vecka, ansåg jag det vara tillräckligt bevis för att jag inte var alkoholberoende. Punkt - slut.

Det blev aldrig
tre hela veckors uppehåll för mig. Ibland blev det inte ens en vecka. Fyra dagar var nog. Sen var jag där igen och tröstade mig med att ”det bara var vin”. Jag hade länge en föreställning om att så länge man höll sig till vin, var man inte alkoholist. Alkoholister drack starksprit. Det var en fix idé hos mig. Den andra fixa idén var att jag kunde sluta när som helst. Jag var helt övertygad om det.

Att jag inte hade gjort något långt uppehåll på åratal, skyllde jag på att vin numera ingick i vår kultur. Alla drack vin, det tillhör vardagen i Sverige. Titta bara på länderna kring Medelhavet! Jag fortsatte att dricka vin varje dag efter jobbet. Det första jag gjorde när jag kom hem var att korka upp en flaska. Några fina årgångsviner var inte aktuella, jag valde enkla billiga rödviner och trots att det första glaset kunde smaka ganska kärvt, hade jag snart svept i mig hela flaskan...

Om det behövdes kunde jag självklart göra uppehåll. Det tvekade jag aldrig om, men av någon underlig anledning kom aldrig beslutet att resultera i handling. Vinflaskan ingick snart i en ritual - först ett glas vin, sen laga middag och ta ett glas till. Resten av vinet gick åt till maten och om det var något bra på TV kunde det bli ett par glas ur nästa flaska också.

Att sluta dricka var hur enkelt som helst, men det var aldrig aktuellt just i det närvarande ögonblicket. Det skulle ske sen, en annan gång, efter nyår, efter semestern, nästa vecka. Aldrig i dag. Alltid i morgon. Det var en morgondag som lät vänta på sig. Länge.

En obotlig sjukdom

Vanlig synpunkt: Vad är det för lömsk sjukdom som inte går att bota! Självklart finns det mediciner som gör att folk slutar dricka! Vi lever på 2000-talet och inte bland ginångorna i Londons slum eller i USA:s värsta förbudstid. Det är bara att sluta! Alkoholister har ingen karaktär! Att det är en sjukdom är bara något de skyller på.

Vanligt argument: Det säger sig självt att det är lögn att det finns en sjukdom som läkarvetenskapen står handfallen inför. År 2006! Man kan bota allt, allt! Man byter hjärtan, njurar, lever, skarvar blodkärl, tar bort tumörer i hjärnan. Det är en enda stor lögn att alkoholister inte kan sluta dricka! De ljuger för att de vill inte sluta!

Vanlig förnekelse: Alkoholister kan väl knapra antabus, det fungerar väl. Ett jäkla tjat om att det inte går att bota alkoholism! Jag vet massor av folk som har slutat. Eller minskat ner. Det kan inte vara omöjligt och jag ger mig 17 på att alltihop beror på brist på styrka och karaktär! Ja, så är det.

Ryktet säger att det hänger en tom ram på väggen i en AA-lokal i USA. Den har hängt där sen 30-talet då Anonyma Alkoholister startades. Ramen väntar på en bild av den alkoholist som har slutat dricka av egen kraft, nått stabil nykterhet och som kan ta ett glas då och då utan att supa skallen av sig. Ramen kommer att hänga gapande tom i evighet - den dag någon kan fotografera denna alkoholist som dricker ”normalt” kommer aldrig.

Nobelpris väntar den som presenterar medicinen som botar alkoholism. Det finns hittills bara ett enda botemedel och det är att sluta dricka helt och hållet, att nobba allt med alkohol till och med lättöl och cider från Ica. Så enkelt är det - och så svårt! Vore det inte svårt att sluta skulle vi inte ha några alkoholister alls. Alla skulle sjunga och dricka vatten!


Jag är alkoholist

Det satt långt inne att säga orden: Jag är alkoholist. Det är en fruktansvärt svår sak att säga högt så att andra hör. Jag hade sagt det till mig själv många gånger. Jag visste att mitt drickande hade tagit en vändning som var farlig, förödande och som skulle leda till sjukdom, social misär och för tidig död. Det var ingen hemlighet för mig själv. Jag kunde stå framför spegeln och säga: Hej du Alkis! När det var som värst gick jag ner i köket på morgonen, öppnade kylskåpet, slog upp ett glas gin, vodka eller brännvin och drack det på stående fot.

— Så här gör alkisar, sa jag till mig själv. Och jag är alkis! Skål fyllkaja!
Så svepte jag glaset och ibland kunde jag slå upp ett till. Det var min morgon de allra värsta åren, den hemska tiden då jag var helt förslavad under alkoholbegär. Jag behövde inte hålla mig nykter ens på morgonen, jag startade mitt drickande när jag vaknat och fortsatte tills jag stupade i säng eller ramlade ihop som en trasa på golvet. Jag var farlig för mig själv. Jag var min egen värsta fiende. Ibland drack jag med avsikt att dö.

— Du ditt jävla fyllo, skällde jag på mig själv. Du är färdig. Drick ihjäl dej!

Jag presenterar mig inte som alkoholist. Självklart inte. Jag säger inte det till vem som helst. Egentligen säger jag det bara i den hälsningsfras som vi använder i AA. Hej, jag är Rakel, jag är alkoholist.

Varje gång jag säger det, känns det som en befrielse. Jag erkänner, jag berättar för de andra som också är alkoholister, att jag tillhör deras gemenskap. Jag påminner mig själv om vad jag är, så att jag aldrig ska glömma min sjukdom. Jag blir aldrig frisk. En alkoholist blir aldrig botad. Den som inbillar sig det, har fel. Jag kommer aldrig mer att kunna dricka på ett normalt sätt. Dvs dricka ibland, dricka måttligt, göra uppehåll, sluta i tid. Det första glas jag tar leder till nästa och nästa och sedan finns ingenting annat än alkohol som betyder något. Jag vill inte dit igen. Jag ber om kraft att slippa dricka. Jag får aldrig glömma att jag är alkoholist.

Därför måste jag säga sanningen högt så att mina vänner i AA hör det: Jag heter Rakel. Jag är alkoholist.


Förlorade dagar

Felix har inte hörts av på ett tag. När han inte ringer har han druckit. Kanske han skäms för mig. Jag hör direkt om han druckit och brukar kommentera det. Han får tydligen på omvägar veta att jag blivit sjuk och skriver ett sms. Jag svarar, men sen händer inget mer.

Jag hamnar på sjukhus och får ligga kvar ett tag. Min sjukdom har ingenting med min alkoholism att göra, även om jag aldrig druckit en droppe skulle den sjukdomen kunna ha drabbat mig. När jag ligger där och tittar ut över takåsar och har tråkigt, ont och svettigt, tänker jag inte på alkohol. Det finns inte med i mitt medvetande. Jag är är alldeles lugn trots att jag går igenom en operation under lokalbedövning. Tidigare har jag varit skräckslagen för sjukhus, läkare, vita rockar, operationssalar. Nu är jag alldeles lugn. Läkaren som opererar märker det och ger beröm. Det gör ont trots bedövningen och jag behöver en hand som håller i min. En sköterska ger mig sin.

Medan jag ligger kvar på sjukhuset hinner jag tänka en hel del. Det är skönt att vila, lyssna lite på radio, läsa tidningen och sova extra mycket. Jag börjar känna mig utvilad. Sista veckan kommer Felix på besök. Han ska resa till ett behandlingshem. Det har varit på tal flera månader, men han har lycktas slingra sig undan hela tiden. Jag tror inte på det där förrän jag säkert vet att han är på plats.

Han sitter på besöksstolen och luktar sprit.
— Du har druckit, säger jag.
— Ja, varje dag, svarar han.
— Du ska till behandlingshem. Du ska ju sluta!
— Men till dess dricker jag.

— Hälsa Blanche, säger jag när han går.
— Hon hällde ut en flaska fin whisky för mig i går, säger Felix och så går han.

När han gått känner jag mig trött. Nedslagen. Jag hoppas ingenting längre. Nu tror jag inte på bättring för hans del, det gjorde jag förut. Varje gång han hade bestämt sig för att bli nykter, trodde jag honom. Jag gick på det varje gång! En liten, liten önskan om att bli överraskad finns någonstans i djupet av hjärtat. En liten, knappt kännbar förhoppning om att han ska sluta dricka, ska bli frisk, ska vara nykter, ska ta tag i sitt liv. Hoppet dör visst aldrig. Hur många besvikelser överlever hoppet egentligen?


Det som inte skrivs

”Gäst på konferenshotell faller ner från stup, fryser ihjäl under natten.
NN har hastigt avlidit på Mallorca.
Drunkade vid fisketur.
Singelolycka på Essingeleden. Bil voltade.
Ung man försvunnen efter fest. Skildes från sina kamrater.
Student kom aldrig hem efter nattlig isvandring från Essingen.
Mysteriet med Alias försvinnande efter krogkväll.
Hanna hittades strypt i sin egen trappuppgång.
Berit misshandlades svårt av ex-make.
Knivslagsmål utanför Stuffes krog.”

Det är vad som skrivs i tidningen. Det brukar inte stå något om alkohol och fylla i texterna. Varför då? Är det för att skydda den utsattas identitet, är det för att alkohol  och fylla är så skamligt att samhället måste gömma och glömma detta? En gäst på ett konferenshotell brukar inte vara nykter när han vandrar ut vid tvåtiden på natten ”för att titta på månen”. Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet - saxat ur en av Systembolagets varningstexter. Att i svarta natten, tunnklädd och i lågskor ta genvägen över sundet från Essingen och hem till Äppelviken, är inte riktigt vad en nykter människa skulle göra.

Onyktra människor, vare sig de är alkoholister eller inte - kan företa sig de mest riskfyllda företag. Det är så alkohol fungerar. Den som dricker blir övermodig, fattar fel beslut, uppfattar inte risker, ser inte farorna, beter sig fel i situationer som kräver lugn och eftertanke. Så fungerar alkohol på den som dricker. Det skrivs aldrig om det. Läsarna får själva tänka efter vad som kunde ha hänt före olyckan, mordet, misshandeln, dråpet, våldet.

Turligt nog finns det en stab skyddsänglar som rycker ut till människor som beter sig vansinnigt i fyllan och villan. Det kommer aldrig i tidningen att folk med hög promille kommer hem med båten, oskadda. Ynglingarna som under vintrarna vandrade i natten på isen i sundet mellan Essingen och Äppelviken - och som verkligen kom hem till föräldrarna hamnar inte i tidningen.

Skyddsänglar kan ge upp ibland. Det är vad som drabbar en del festprissar som trillar i spat, ramlar framför bilar, går vilse, snubblar och blir liggande i minusgrader, klättrar upp på tågsätt och kryper under järnvägsbommar, ramlar ner från balkonger och drunknar i pooler på semesterresan. Fast det står aldrig ett ord att deras beteende kunde ha berott på alkohol.


Förebråelse för döva öron

— Fan också, farsan, att du aldrig kan hålla dej nykter! Här ser ut som i en svinstia. Du har åkt ut och in på Maria flera månader nu. Det gick ju så bra! Vi trodde på dej. Brorsan trodde på dej. Du är en bra människa om du inte dricker. Farsan, hör vad jag säger! Nu tar jag hand om tomburkarna och gör lite rent här. Kan du inte skärpa dej! Du lånade av brorsan också. Han har inte fattat att man aldrig får tillbaka några pengar av dej! Nu lär han väl sej det.

— Du till och med lånade av min förra sambo! Fan, hon tycker det är botten, att jag är botten som har en sån farsa. Du skulle betala i morgon, sa du! Den morgondagen har inte kommit än fast det är två år sen. Vad är det här då! Va, har du inte betalat hyran? Nämen, du blir ju vräkt, fattar du inte det? Jag kan inte hjälpa dej, jag har bara så jag klarar mej själv.

— Farsan, det gick ju så bra. Du gick på AA och fick en massa kompisar. Varför slutade du att gå dit? Andra klarar att bli nyktra, varför kan inte du också bli det?

— Brorsan har träffat en ny tjej. Han vill inte snacka om dej. Han har sagt att du bor i Norrland i en avkrok och att han aldrig träffar dej. Det gör han ju inte heller. Det är bara jag som kommer. Farsan, skärp dej, gör det för min skull! Kommer du ihåg när vi bodde vid Lillsjön? När vi fiskade där? Du hade en liten roddbåt, brorsan och jag badade och fiskade hela sommarn. Morsan gräddade pannkakor, vi gjorde sylt av blåbären vi plockade. Kommer du ihåg, farsan? Hör du vad jag säger?

— Jag blir förbannad. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag går nu, jag ska till jobbet igen. Ta hand om dej farsan. Du kan inte fortsätta så här. Hej då!

Sluta tjata nu, Gumman!

— Jag är inte alkoholist, var får du det ifrån? Kan så vara att jag är storkonsument, det har jag varit i många år, men alkoholist är jag inte. Jämför för fan inte mej med dom där i A-laget nere vid torget. Dit kommer jag aldrig!

— En alkis har inga pengar, ingenstans att bo — åtminstone inte något flott ställe. En alkis har inte egen firma som jag, hur skulle han kunna sköta den? Nä du, dricker gör jag, men alkis är jag inte. Långt därifrån.

— Skulle jag behöva behandling? Men snälla lilla Gumman, var får du allt ifrån? Behandling? Jaha, skulle jag sitta på en anstalt och hyckla och snacka med psykologer om problem jag inte har!

— Aldrig! Nog talat om detta. Sluta tjata för tusan. Nä, nu blir jag förbannad på allvar. Sigurd är alkoholist och kanske Carl-Emil. Men jag är definitivt inte alkoholist. Missunnar du mej ett glas då och då?

— Vad jag ska göra? Hälla upp en  rejäl whisky, det är vad jag behöver efter allt det här tjatet! Och du, du ska vara tacksam över att vi har det bra ställt och inte bor i ghettot på andra sidan älven. Vi bor på rätt sida!

— Vad får jag för det? Inget tack alls. Bara en jävla massa tjat och förebråelser. Vem fan tror du har tid att komma ihåg alla födelsedagar? Att jag kom sent till din morsa berodde på jobbet, fattar du väl!

— Full? Vinglade? Jag? Aldrig. Jag hade bara så förbannat ont i knäet. Sluta tjata nu Gumman och kom och sätt dej i soffan. Jag häller upp en gin och tonic åt dej. Jag tror jag tar en whisky till medan jag ändå är vid barskåpet.

Telefonsamtal

— Hej mamma! Hur är det?
------------------------
— Har du druckit?
------------------------
— Det låter så.  Jo, jag hör det på rösten. Det hör jag direkt du svarar.
------------------------
— Måste du dricka varenda kväll?
------------------------
— Du ljuger! Du dricker varje dag numera!
------------------------
— I somras var du full mitt på dagen! Till och med på morgonen.
-----------------------
— Mamma, det är ingen idé att vi pratar mer. Lägg dig och sov.
-----------------------
— Nämen sluta! Gråt inte. Du är full. Så enkelt är det.
----------------------
— Nej, jag kan inte komma över. Det är för sent. Mamma, du behöver sova. Kan du inte lägga dej nu? Du sitter uppe på nätterna och dricker! Jag vet det.
---------------------
— Vi slutar nu. Jag vill inte prata med dej när du är full. Du sluddrar.
---------------------
— Det gör du visst det. Hur mycket har du druckit?
---------------------
— Inte så mycket! Du ljuger! Du har hällt i dej massor! Du kommer att bli sjuk!
---------------------
— Mamma! Lägg inte på luren! Hör på, kan du inte gå till doktorn.
--------------------
— Alla dricker visst inte som du! Du dricker mer än någon annan jag känner. Du är alkoholist, mamma!
--------------------
— Mamma! Hallå! Nu la hon på luren i alla fall...

Fredagskväll i en håla

Katrin bor i en liten håla utslängd på en stor slätt. Hon är ensam med en sexåring och hon tycker inte det är högsta vinsten att gå hem efter jobbet och titta på Rapport. Hon hyr en video, kör en sväng förbi Systemet och hem till ensamheten. Sexåringen sover över hos en kompis så det är barnfritt och Katrin känner en svag förväntan. Hon kan korka upp utan dåligt samvete. Det är fredagskväll och sovmorgon dan efter.

Hon gillar inte sig själv om hon dricker när barnet är hemma. Ibland händer det förstås, men inte så ofta. Hon börjar inte dricka förrän hon hör att det snusar inne i barnkammaren.

Det är vinter, det har snöat kraftigt. Katrin har försett sig med en box rödvin. Chips, kex och ost och rödvin - hon mår väldigt, väldigt bra. Det syns inte på förpackningen hur mycket vin som gått åt, men dunken är ganska tung så det finns en del kvar. Katrin ser färdig videon, hittar en sen dokusåpa. Hon är trött. Nu känner hon sig ganska berusad. Men det är ingen fara. I morgon sover hon lite längre, sexåringen kommer inte hem förrän efter lunch.

Katrin vaknar av att det ringer. Hon hittar inte telefonen, snubblar upp, vacklar omkring och svarar efter en lång stund. Hon hör själv att hon låter rosslig och full. Det är kompisens mamma. Mikael mår illa och har kräkts. Han gråter efter mamma och vill absolut hem.

-Kan du komma över och hämta honom?
-Javisst, får Katrin fram. Hon tänker: Gud, jag kan inte ta bilen! Jag är full.
-Jag kommer så fort jag kan, säger hon.

Ut i badrummet, borsta tänderna, kallt vatten i ansiktet, sprej sprej sprej under armarna i håret, bakom öronen. Hon är i ett moln av dofter. Andas i sin kupade hand och försöker känna om hon luktar alkohol.

När hon kommer ut måste hon sopa av bilen och skrapa rutorna. Hon ramlar omkull flera gånger, Nu känner hon sig nästan nykter. Vad ska jag göra? Jag kan inte ta taxi, då fattar dom att jag druckit. Sen är det ute i hela den här hålan på nolltid! Jag kan inte ta bilen för jag är full och det har jag lovat mig själv att aldrig, aldrig köra när jag druckit.

Hon sätter sig i bilen, startar och backar. Det går vingligt framåt gatan. Hon kör långsamt, långsamt. Gud, måtte jag klara det här! Jag ska aldrig mer dricka! Aldrig, jag lovar! Bara jag klarar det här ska jag aldrig dricka mer, Gud jag lovar det!