Runda tal om hundra studenter

Studentfesterna börjar snart och de lär enligt tidningarna bli fler än någonsin i år. Det kommer med andra ord att drickas mer än någonsin bland studenterna i år, för vad är de glada festerna annat än orgier i drickande? Vi tror inte att de unga sippar hallonsaft precis. Systemåldern har många av studenterna ännu inte nått, så det måste vara äldre släktingar och vänner som sponsrar med drickat.

Låt oss titta på hundra glada studenter. Statistiskt sett dricker nästan alla, men 30 av 100 har eller kommer att få allvarliga alkoholproblem. De finns i alla samhällsklasser, på alla orter och i alla skolor. Sjukdomen alkoholism drabbar demokratiskt utan hänsyn till pengar eller begåvning. Det sups i slott och koja, så att säga.




Vad kommer statistiskt sett att hända dessa unga människor som ännu inte fyllt 20 år? De glada gula kommer att dricka alkohol mer eller mindre livet ut, men de kommer att kunna hålla stilen, åtminstone större delen av sitt liv. Några - mycket få - av de gula kommer att vara helnykterister. Trettio av hundra studenter har sjukdomen alkoholism, några av dem redan i fullt utvecklat stadium, resten arbetar enträget på att förvärra sin sjukdom och studenttiden är en effektiv smittoperiod som kan lämna livslånga spår.



Av de trettio som har sjukdomen kan nio, dvs 30% sluta dricka. Ordet är kan för det finns ingen garanti. Men statistiskt sett är det möjligt om de helt avhåller sig från alkohol. Det är 100%:s nykterhet som gäller, eftersom sjukdomen annars garanterat blossar upp igen. Prognosen för en aktiv alkoholist är inte särskilt god. Sällskapet de nio är de tappra och de har här fått orangejuicens färg. De är ständigt utsatta för påtryckningar att börja dricka igen av dem som inte har sjukdomen. De skulle lika gärna kunna uppmana dem att ta livet av sig eftersom det är en dödlig sjukdom alkoholister kämpar mot.

Alkoholism är en dödlig, progressiv sjukdom. Den blir aldrig bättre, bara sämre. Den kan inte botas, bara motas. För det krävs den sjukes egen insats av total avhållsamhet från alkohol, omgivningens stöd och förståelse och samhällets hjälpinsatser. Studenttiden är en kritisk avgörande tid för de unga människor som har anlag för sjukdomen. Att uppmuntra supandet i vårens ljusa tid är ett tvetydigt beteende. Studenterna står i porten av livet, inga sorger än i deras sinnen gror, och de startar sitt vuxenliv med att härma de vuxna, ta till sig deras riter och attityder. Det våldsamma drickandet kan vara inledningen på ett liv som slutar i total förnedring och kaos och slutar med för tidig död.

Alkoholism är en sjukdom som drabbar anhöriga och omgivning på ett dramartiskt och tragiskt sätt. Statistiskt sett räknas att varje alkoholist i genomsnitt har en krets av sju personer som är berörda av hans eller hennes alkoholism. Det är vänner, arbetskamrater, chefer, släktingar, partner, barn, föräldrar, grannar med flera. Av 100 personer är 70 involverade mer eller mindre i de trettios alkoholproblem. Det är 100% och ingen kan avsäga sig varken kunskap eller ansvar för att alkoholen, den lagliga drogen, får för mycket uppmärksamhet och dyrkan och att den får för tragiska konsekvenser.



Runda tal om hundra studenter: vem som helst kan vara alkoholist eller bli, vilket man föredrar att kalla det. Alla är berörda av problemet eftersom alla känner eller känner till någon som har sjukdomen. Ungdom skyddar inte från alkoholism. Tio års hejdlöst supande med start i tidiga tonår betyder att det finns inbitna alkoholister i tidiga tjugoåren. Ingen generation kommer undan och kan lura statistiken.




 

Perspektiv

Jag surfar så det brusar och stänker, det är en härlig extra värld på webben. Den här bilden fascinerar mig, den är dessutom helt fri att lägga in på sin sida eller blogg.  Oswald Mathias Ungers heter konstnären. Jag snokar vidare...

Messehochhaus Frankfurt (1999)
Messehochhaus Frankfurt (1999)



På Easy art är det några som fattat vad det handlar om, hela idén med att dela med sig. Någon ser en bild, läser något tänkvärt, lyssnar på något bra. Webbens hela idé är att dela med sig. Så här kan man alltså göra. Tillåta att någon lägger in en bild på sin sida med länk tillbaka. Jag tror ingen kommer att stjäla den här bilden. Varför skulle någon göra det? Den är till salu för en rimlig summa i rätt format och hög kvalitet. Huvudsaken är att man alltid uppger vem som är upphov till verket, det är juste och obligatoriskt. Den som vill se mer, klickar sig till källan, ser mer, kanske lägger en länk för framtida behov. Är det inte vad det hela går ut på? Att sprida budskap, bilder, musik, foton, upplevelser? Om all musik fanns som en liten "upplevelselänk" så att alla kunde lyssna på en kort bit, skulle det locka till att vilja höra mera, lyssna på hela låten och kunna köper den. Vi är inte miljoner snåljåpar som sitter vid våra datorer och stjäl andras prylar (det är alltid några som kommer att fortsätta med det) utan de allra flesta är hederligt folk som vill göra rätt för sig och kunna betala för vad det än är, tjänster, prylar, konst, musik, upplevelser.

Och här är ytterligare en bild gjord  av Oswald Mathias Ungers. Hoppas någon blir sugen på att se mer...



Johannishaus Köln (1999)
Johannishaus Köln (1999)

Vilken sort är du?

Är du en som bestämmer att aldrig mer dricka? Du är fylld av föresatser, men kommer aldrig till ett avgörande.

Är du en som erkänner sig vara allergisk mot alkohol och gör upp planer för hur och när du ska dricka? Du byter spritsort, du byter miljö, du förströr dig med allt möjligt för att få bort tankarna från alkohol.

Är du en som håller upp ett tag och sen är övertygad om att du kan dricka försiktigt utan risk? När du misslyckas försöker du igen och säger dig att nästa gång ska det gå bra.

Är du en som dricker för att fira men lika gärna för att trösta sig? Vilken än orsaken är, blir resultatet detsamma, rejäl fylla och med den depression.

Är du en som är fullkomligt normal i alla andra avseenden, skötsam, trevlig, begåvad och plikttrogen men som är totalt oförmögen att dricka alkohol utan pinsamma konsekvenser?

Det finns en metod som ger lindring i samtliga fall: total avhållsamhet från alkohol.

Den som nu slår ifrån sig med stark motvilja, har ett allvarligare problem än någon kan ana. Känns perspektivet hopplöst och omöjligt, då är du kanske riktigt illa ute. Försök att få hjälp. Du kan lite diskret välja att gå på ett AA-möte, där får du många tips om hur du kan hantera din situation. Och du kommer garanterat aldrig mer att behöva vara ensam eller söka enfaldig tröst i alkohol!



Känner du igen det?

Du bestämmer att du ska inte dricka i dag. Det är slut! Aldrig mer! Dagen går och utan att du tänker på det slinker du in på puben på hemvägen. Nåja, du kan väl ta en, en enda öl. Några glas senare har du inte en tanke på att sluta dricka. Inte i kväll i alla fall. I morgon kanske, men absolut inte nu. Förresten, hur skulle livet se ut utan alkohol? Urtrist, ingen glädje, ingen fest, bara trista typer och det går inte att sitta och dricka saft på puben.

När du ramlar hemåt har du en sexpack folköl från 7-eleven i näven för hemma finns det inte en droppe och det är bäst att dricka några öl före sängdags. Och kanske en i morgon bitti... Sen ska du sluta. Sen.



Också ett vårtecken



Varhelst det finns en bänk...

Vem hjälper de dödssjuka?

Svaret på frågan är naturligtvis läkare, sjukvårdspersonal, vårdhem. Det är självklart i ett samhälle som vårt att ingen som är offer för en dödlig sjukdom lämnas utan hjälp. Vi behöver inte rädslas för att ingen ska ta hand om oss, det finns garantier för det. Gör det? En kronisk, dödlig sjukdom är undantag: alkoholism. Alkoholister lämnas ofta i sticket av vården. Hur kan det gå till i ett samhälle med den trygghetsgaranti som det svenska har?

En säker dödsdom för en alkoholist är att få tips om att det går att dricka igen efter en tids nykterhet. Med fullt allvar säger en alkoholläkare på ett av våra allra största sjukhus det till en patient som söker för sin sjukdom alkoholism. Det finns inget som en alkoholist blir gladare av att höra än detta! Nykterhet är en torrperiod, sen går det bra att fortsätta dricka. Så praktiskt. En alkoholist vill inget hellre än att kunna dricka och säger en läkare att det går är det fritt fram. Jag har hört det själv, jag tog det på allvar och det kostade mig flera års hejdlöst drickande och till slut total kollaps i dödens närhet.

Men det här var väl längesen? Inte kan väl en alkoholläkare på fullt allvar säga att alkholism är möjlig att bota och att det går att fortsätta dricka trots sjukdomen, när tusentals år av mänskligt drickande och lidande visat att det inte går! Nej, det var förra veckan. År 2009. En patient fick höra det här, men som tur var betvivlade hon det och gjorde inte som så många andra, tog en sväng förbi bolaget. Den här läkaren med 25 års erfarenhet av sitt yrke, ansåg att AA var ett amerikanskt jippo, ungefär som McDonalds, och att hans patienter visst kunde börja dricka igen! I 25 år har denne läkare alltså skickat sina patienter rakt in i döden. Vilket hån!

Om du hör något liknande, tro det inte! Är du alkoholist, dvs du dricker för mycket och för ofta  och inte kan sluta dricka på egen hand, måste du välja total nykterhet för att bli frisk. Nykterhet är det botemedel som befriar de sjuka från alkoholism - ingenting annat. Hur och med vilka medel man bli nykter spelar inte så stor roll, det kan vara med läkarhjälp eller med AA eller med någon annan behandling. Total nykterhet är vad som gäller annars är din tid och dina pengar bortkastade. Lyssna inte på välvilliga läkare eller andra som ger dig förhoppningar om att kunna fortsätta som förut efter en tid! Du är då dödens!



Inte en klunk till! Vad som än sägs. Hur ska jag klara det?
Lyssna på andra, sök nya vänner bland nyktra.


Säkra vårtecken

Nu är våren här. Litet trögt i portgången, men ett tappert försök.



Påskliljorna missade påsken med bara några dagar.




På Odengatan kan man slå sig ner och fika i finaste soffan.




Vårhimmel att sträcka sig mot.




Och den käraste kakburken sticker upp nedanför Odenplan. Laddad med mer än madeleinekakor...



Foto: Torrdockan 2009