En orolig själ
De flesta alkoholister jag träffar tillhör det ivriga sällskapet. De kännetecknas av en orolig själ i en orolig kropp. Dessutom måste den oroliga själen följa sina egna lagar även om de går tvärs emot all erfarenhet och expertis. Leder vägen än till återvändsgränden så leder den automatiskt inte till en vändplan på samma gång. Därför kan de stå vid muren och banka pannan blodig i ren ilska och envishet, men att backa och vända är det inte tal om. Hur gör en sådan människa för att inordna sig i ledet och ta reson? En del klarar det men tappar det ivriga på kuppen. En ivrig utan ivrighet är en sorglig spillra. Andra dämpar sin våldsamma energi med olika droger, alkohol är och har varit den mest lättillgängliga och vanliga. Till och med en ivrig kan dämpas av en smula sprit en kort stund. Sen är effekten tvärtom, ivrigheten tar över och får astronomiska mått, blandas med hybris och övermod och får katastrofen att närma sig.
RB berättade ofta om sin styvfar som var alkoholist med sin tids mått mätt. Dvs söp på lördagen, aldrig i veckorna, men varje helg blev det en kvarting eller mer och den var tom på söndagmorgon och styvpappa bakfull. Under ruset skroderade han på knackig engelska för fru och barn och slog sig för bröstet: "I am Bruno Bengtsson, nothing can stop me!" Han tillhörde De Ivriga, han var född i en svartvit tid då karlar hade överrock och hatt på huvudet, kvinnor inte drack mer än ett glas likör möjligen och folk bodde familjevis i ett eller två rum och kök i hus utan hiss. Då kvinnorna inte var befriade av tvättmaskiner och färdiglagad mat, utan måste vara hemma för att passa familjen med mat och rena kläder. Där i den svartvita tiden, som finns förevigad med lådkameror, levde alkoholisterna vanliga liv och var tvungna att jobba på måndagsmorgonen, vilket hade sin inverkan på nykterheten. Söndagsfylla var kanten till avgrunden, sparken, hemlöshet och sen väntade fattigdom och död. På den gamla svartvita tiden kunde ingen leka obekymrat med alkohol.
De Ivriga är snabba kugghjul som kan driva idéer till realitet. Många klarar att hantera sin oroliga själ och manövrera ivrigheten i perfekta banor. En del gör det inte. De trampar gasen i botten för hårt, ekipagen välter och ligger på rygg som hjälplösa skalbaggar. Några dämpar sin ivrighet hårt med vad som finns närmast till hands: till exempel alkohol. Självklart är inte varje alkoholist ett kraftpaket med energi och idéer, det vore att generalisera. Men den oroliga själen finns där, ivrigheten som behöver tonas ner eller blygheten som måste övervinnas. En orolig själ i en orolig kropp, försök se människan!
Du skriver så bra om missbruk och allt runtomkring. Dina bloggposter borde vara obligatorisk läsning för alla som tror att man inte behöver ha respekt för alkoholen!
Tack för din kommentar. När jag får gensvar känns det meningsfullt att skriva - även om det som är svårt.
Och respekt för alkoholen det har jag verkligen fått, den är mycket farligare än man tror.
Mvh
Torrdockan
Vi skriver om samma sak fast ur olika perspektiv. Båda lika svåra. Jag läser din blogg sen länge och är tacksam för att få läsa ut ditt perspektiv. Det hälper mig att förstå.
Hej Torrdockan, det var ett tag sen. Apropå ingenting har du läst Mig äger ingen? Håller fullständigt med om internet, jag hamnar på de mest osannolika platser och har efter tre timmar glömt vad jag egentligen skulle titta efter. Kram Ninni
Tack, jag gjorde en visit på din blogg, jag förstår i vilken relation du står. Tycker du inte att det hjälper att skriva om det som upptar tankarna? För mig är skrivandet en stor hjälp och glädje. Även om jag inte skriver om det som bekymrar mig, så gör arbetet med ord och uttryck mig gott och jag känner mig gladare och lyckligare.
Hej, allt väl hoppas jag. Nu blommar väl ditt smultronställe! Jo, jag har läst boken, den var rörande bra. Ett viktigt vittnesbörd. Kram Torrdockan
Torrdockan
Ja det hjälper mycket att skriva om det som ligger inuti och gnager även om man lämnar ut en stor "skuldbelagd" del av sig själv. Dock vet vi ju att droger slår (o)rättvist genom alla socialgrupper och att det kan drabba vem som helst. Det känns varmt att få förståelse för situationen av medmänniskor som läser och deltar. Jag följer din blogg.