Det alkoholfixerade samhället
Normaldrickaren kan erinra sig något tillfälle då det blev för mycket alkohol och vad som då skedde. Visst är det skämmigt! Jag vet personer som aldrig skulle lyfta ett finger för att skada någon som plötsligt fann sig stående bredvid någon de slagit till marken. Jag vet hederliga, rejäla plikttrogna människor som i fylla gjort de mest häpnadsväckande övertramp. Och ingen kan peka ut dem som alkoholister - de är normaldrickande människor som tog ett glas för mycket och fick erfara alkoholens negativa vändning.
En ärlig inventering av några ungdomsfyllor kan ge ett nyttigt perspektiv för den stadgade vuxenmänniskan. Det är lätt att glömma sina egna misslyckanden och tillkortakommanden. Mycket lätt. Den blyge blev modig, den svage blev stark, den skamsne blev frimodig, den lille stackaren blev en stor stark farlig bjässe. Alkoholens effekt är förödande. Stora, starka, vuxna män kan bli lallande fånar eller slagskämpar med galenskap i blick och nävar. Stabila medelålders kvinnor kan bli fnittriga promiskuösa vampar. Vad kan då inte alkohol göra med unga oerfarna människor som inte kan sätta gränser i tid?
Gatuvåld är nästan alltid alkoholrelaterat, liksom kvinnomisshandel och andra övergrepp. Ska våldet bekämpas, måste alkoholen stå för sin del av problemet. Det går inte att skylla ifrån sig och säga "jag var full" och få förlåtelse. Det är för sent. Vi måste fortsätta leva med alkohol i vårt samhälle. Total nykterhet är en utopi. De flesta kan hantera en rimlig mängd av alkohol. Det är okontrollerat hetsdrickande som leder till katastrof. Det måste hejdas, men vem ska hejda det? Vårt samhälle är totalfixerat vid alkohol. Ingen tidning kan publicera ett recept utan att samtidigt ge vintips. I morgonsoffan på TV4 dricker man med välbehag före klockan 10 på dagen, till och med snaps.
Vem kan kasta sten på supande ungdomar? De vuxna som inte kan avstå från sin alkohol? Föräldrarna som dricker vin till måltiderna, tar sig en rejäl omgång över helgen, ordnar sina grillfester och kräftskivor? Är det vi vuxna som ska dra ut i fackeltåg och protestera mot att ungdomar gör precis som vi? Är vi en hop skenheliga moralister, som tror att reaktionerna och vändningen ska komma från de unga - inte från oss vuxna som är förebilder och ger exempel? De patetiska undanflykterna att det skulle vara dataspel och våldsfilmer som "inspirerar" unga till våld och övergrepp är pinsamma, tycker jag. Det är vi vuxna och vår oförmåga att själva hantera alkohol och problematiken runt alkohol som är orsaken till att ungdomar dricker. Att de dricker för mycket är resultatet av deras oerfarenhet, de vuxnas frånvaro, brist på goda förebilder, brist på seriös vägledning i alkoholrelaterade problem. Det hjälper inte att stänga av teven!

I grund och botten handlar det om solidaritet och vilket samhälle vi vill ha. Visst är det så att det kanske "bara" är runt 5% av alla alkoholkonsumenter som utvecklar ett beroende och därmed får sitt eget privata (ja och omgivningens då förstås) helvete att hantera. Sedan är det kanske 10% till som får direkta problem av sitt bruk (missbruk) men inte utvecklar ett kemiskt beroende. Säg totalt sett kanske 700 000 personer, bara i vårt land. Lägg till alla i dessa personers omgivning så blir det rätt många individer.... Det är med andra ord ett samhällsproblem, även om de allra, allra flesta kan hantera alkohol och får en positiv effekt av sitt bruk. Hur hanterar vi att en laglig produkt, som säljs i ett statligt monopol har dessa effekter. I Sverige är vi ändå rätt långt fram med åtgärder och upplysning, trots detta känns det som om mycket mer borde kunna göras. Kan man exempelvis på något sätt förändra våra ungdomars syn på alkohol, eller måste det för evigt vara en del av vuxenlivet att lära sig dricka? Jag tror inte på några förbud, jag agiterar inte på gator och torg, jag tror på människors rätt att själva besluta om sina liv. Men för att våra barn ska få en möjlighet, att när dom blir vuxna, kunna välja på samma fria sätt så krävs en mer nyanserad bild av vad alkohol är och vilka risker den medför. De allra bästa förebilderna och de med störst makt att påverka är inte Riksdagen med sina lagar, Folkhälsoinstitutet eller Systemets upplysningskampanjer. Det är vi redan vuxna omkring barnen som kan visa att man inte nödvändigtvis MÅSTE nyttja alkohol. Varje helg för att slappna av och belöna sig, varje fest för att bli lite roligare eller varje midsommar...... Det finns en tankeväckande bok jag kan rekommendera i ämnet droger och vilka krafter som egentligen styr när det gäller produktion, tillgång och legalitet; "Vanans Makt - drogernas historia och den moderna världens födelse" av David T Courtwright.
Tack för ett viktigt inlägg - jag gjorde häromdagen en reflektion på liknande tema och kom till ungefär samma insikt som du gjort