Barnet som behövde tröst

Barnet och jag gick ut i världen och uppförde oss precis som vanligt. Omgivningen hade inte samma kärlek och tålamod som mamma och pappa och därför blev konflikterna stora och djupa. Alla var elaka och orättvisa, de förstod ingenting och barnet surade och fnyste. Barnet skulle ha det bra och skämmas bort, tröstas och daltas med och ingenting var viktigare än det inre barnet.
Att vara berusad kan vara ungefär som att bli barn igen. Visserligen ett vulgärt, flamsigt, opålitligt barn, men ändå ett barn som ursäktas för att det bär sig dumt åt. Ursäkten "Hon är ju bara ett barn" kunde bytas ut mot "Hon var ju berusad" och den som mest använde ursäkten var barnet självt. Man kan inte begära raka besked och styrka från ett barn och inte stadga och ansvar från en berusad. Ursäkten brukar godtas.
Det lilla barnet i mig fick aldrig nog av tröst och uppmärksamhet. När trösten och uppmärksamheten tröt blev det lätt att ta till flyktvägen alkohol. Alkohol har den märkliga egenskapen att behövas i högre och högre doser för att effekten ska bestå. Till slut blir det ingen effekt alls, trösten uteblir helt och det är bara ett eländigt utsvultet barn därinne som dessutom är aspackat, otrevligt och frånstötande. Men på barns vis naturligtvis inte förstår någonting utan envist fortsätter sitt medicinerande och kvackar vidare på egen hand med mer och mer alkohol.
Barnets motto är: Det är så synd om mig! Och på barns vis skylls allt på andra och allt är omgivningens fel. Därför kan man höra människor i vuxen ålder prata om sin mamma eller pappa som syndabockar som orsakat sina barns elände. Skitprat, säger jag. Varje individ har eget ansvar för sitt liv efter ett visst datum och det går inte att efter det skylla allt på att ha varit missförstådd under sin taskiga barndom. (Det är synd om många barn, det är förfärliga övergrepp som sker, det finns miljöer som är ohyggliga för barn att vistas i - det är jag helt medveten om, men det är de slentrianmässiga och slappa anklagelserna riktade mot ganska normala föräldrar som gjorde så gott de kunde, jag vänder mig mot. Vardagsföräldrar som står som levande frågetecken efter att ha fått veta att de varit urusla föräldrar!)
Ett barn skyller ofta ifrån sig. "Det var inte jag!" Den metoden fungerar kanske för barn, men inte för vuxna. Men det är svårt att över den sönderslagna vasen möta en anklagande blick och säga: "Det var jag!" I den stunden får det inre barnet hålla tyst. En alkoholist som jag måste få tyst på sitt inre gnällande barn, ryta åt det och ställa det i skamvrån. Barnet i mig får inte ta över och kräva tröst och uppmärksamhet. Jag måste äntligen bli vuxen, ta ansvar för det jag gör och inte gör, fatta att jag inte är världens centrum och att jag inte har det sämre eller blir sämre behandlad än andra. Dessutom måste den inre ungen lära sig att den inte alltid vet bäst och att den inte ska komma med goda råd till kungar och presidenter, statsministrar, chefer och partners. Det kan fortfarande behöva lite tröst då och då, men det får bli från lösgodishyllan!
Som jag ser det handlar stegarbetet mycket om att uppfostra sitt inre barn (inte ta död på det!), lära sig att ta ansvar för sina gärningar och erkänna fel och brister. Kärleksfullt hantera sina medmänniskor i stället för att försöka prägla dem med sina egna värderingar och att arbeta med inventering av sitt inre för att upptäcka sig själv, sina skavanker men också sina kvaliteter och möjligheter.
det är en häftig resa det..
att växa upp inombords..
det är den häftigaste resa jag gjort..
tack acoa...
för det..
och mig själv förstås...
Ja, det är en häftig resa och vägen kan vara dammig och lång!
Vad är acoa? Något jag bör känna till kanske, men jag vet inte.
Det du skrev: "Som jag ser det handlar stegarbetet mycket om att .... kärleksfullt hantera sina medmänniskor i stället för att försöka prägla dem med sina egna värderingar och att arbeta med inventering av sitt inre"
gäller ju även oss medberoende i allra högsta grad. Jag känner inte igen mig själv i beskrivningen av barnet - för jag var ju alltid den vuxna (läs fördömande och uppfostrande) i den alkoholistiska pardansen. Nu måste jag jobba hårt med mig själv och har ingen eller inget att "skylla ifrån" mig på.
Klok som vanligt är du min virtuella vän
Det där är intressant. För att någon ska kunna vara barn måste det kanske finnas en "mamma" eller en dadda eller en förstående eller en medberoende... Jag får något att fundera över. Kan det vara så att det takes two to tango?
Jag har en god vän som brukar säga att han ibland måste plocka fram det lilla barnet i sig, sätta det i knät och visa det lite kärlek.
Det är en skön beskrivning som jag har tagit till mig och jag tänker på det ofta då det känns som du beskrev just där jag är nu i de sista raderna.
Jag har inte så mycket att säga mer än stort TACK och en stor KRAM till dig. Det ger så mycket att läsa vad du skriver och jag lär så mycket.
KRAM/Lena
Hej!
fint skrivet och jag håller med om att jag måste ta ansvar för mig o mitt men samtidigt är det livsviktigt att jag tar hand om mitt inre barn.När ingen i omgivningen kunde spegla det jag kände o upplevde som barn blev jag rebellisk o såg till att få mina behov tillgodosedda.Jag tog till vadsomhelst för att överleva, idag skriker inte barnet efter uppmärksamhet, jag tar hand om mig o mina känslor.Det har varit en lång resa o den forsätter hela detta liv ut.tack!!