Alkoholism på löpsedlarna
Det finns antagligen värre öde än att vara obotlig alkoholist och det är förmodligen att vara obotlig alkoholist och kändis. Jag tackar min högre makt för att jag inte hamnat på löpsedlarna när jag varit på fyllan, inte stått med bild och jätterubriker när jag tagit återfall, att inte hyenor har slickat i sig bakfyllans alla ångestsymptom och att alla dygdiga, moraliska tanter och farbröder i hela landet haft synpunkter på mig och min alkoholism. Särskilt för att de inte det stått fotografer utanför mitt hem med kameran redo när jag rufsig och i morgonrock gått ut för att slänga sopor. Skönt också att inte alla mina grannar, släktingar, vänner, arbetskamrater fått uttala sig om min alkoholism.
Att vara ledande politiker och sitta i morgonteve och bekänna sin alkoholism eller sitt återfall måste vara ohyggligt. Det är starkt och modigt gjort. Varför är alkoholister allmän egendom, varför är den sjukdomen tillåten att hamna på nyhetsplats och få rubriker?
En kändis som är alkoholist är ”en av oss” - titta, han eller hon dricker och riskerar sitt jobb, sitt rykte, sin framtid. Eller är han ett offer, en opålitlig fan, en skum typ, skadeglädjen får små glädjesprittningar av stillad nyfikenhet. Nej, lösnummeralkisarna har ingen trevlig situation.
Vi doldisar som dricker minst lika mycket, vi riskerar inga rubriker ens om vi startar slagsmål på stan, kör berusade (och åker fast) - observera tillägget - eller är inblandade i lägenhetsbråk, kvinnomisshandel och familjetragedier. En alkoholist i familjen är en tragedi i sig, men så vanlig att det inte är något att skriva om, ens ta upp på insändarspalt. För att sjukdomen alkoholism ska intressera kvällspressen ska den drabba en kändis och öka lösnummerförsäljningen. Vanliga fyllebråk som resulterar i misshandel, knivslagsmål, våldtäkter, bråd död och vanvettiga beteenden publiceras utan att ordet alkohol oftast nämns. Systembolaget har en varningstext bredvid sina annonser, t ex ett försynt påpekande att hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet.
När en drunkningsolycka sker skrivs inte något om att den personen kanske var aspackad efter en kräftskiva, sådant får läsekretsen räkna ut själva. Om den vill. För läsekretsen blundar gärna om fakta blir för påträngande. Äsch, det händer inte mig! Jag kan sköta spriten till skillnad mot de andra.
Den privata alkoholismen stör inte allmänheten, den stör och förstör familjelivet, den egna tillvaron, möjligheter till bättre jobb och god ekonomi. Den hamnar aldrig på löpsedeln. Svenskarna skräms mer av fågelinfluensan som skördat några enstaka liv än den grasserande alkoholismen som i Sverige tar livet av ca 20 personer om dagen.