Snart blir det nationalfylla!

Påsken är en nationalfylla, Valborg en annan. Nationalfyllorna ligger tätt om våren och midsommaren är den största fyllan av dem alla. Sen bryter semestrarna ut och de brukar inte vara särskilt torra. På midsommarafton och andra lustiga aftnar är det bara Anonyma Alkoholister som är nyktra bland vuxet folk. De flesta andra lever i totalt töcken och det finns inga tystare dagar än de som följer en nationalfylledag!

Redan börjar det klirra lite extra i min galleria. Nu är det flak med öl och vagnar med jättekartonger, det är ett väldigt kånkande. En del som är ute i relativt god tid, måste göra en sväng till eftersom det första går åt fram till påsk. Sen är det torrt i pavorna och då måste det tankas en omgång till. Det får inte finnas den minsta risk för att alkoholen tar slut mitt under törstiga helgen!

Jag har några riktmärken inför storhelger. Ett par gubbar som brukar hänga vid utgångarna vajar lite extra. De har nu tullat på påskbrännvinet. De började redan förra helgen och fyller på dag efter dag. När påsken kommer blir den kanske inte särskilt glad. De tycks ta ut glädjen i förskott.

Jag har firat påsk i Grekland ett par gånger. En gång i Athen där jag var ute i den ljumma kvällen och såg processionerna. Alla bar ljus i händerna och när ljuslågorna släcktes lånade man eld av någon näst intill. Jag var mycket gripen av högtidligheterna. Andra gången var jag i en liten by nedanför Delfi, jag var i byns kyrka och alla som kunde kom till påskhögtiden. Det fanns en varm gemenskap och ett allvar i ritualerna, jag kände ett sting av avund eftersom jag inte hade någon motsvarande tradition hemifrån.

Vad gör vi svenskar med våra högtider? Är de till för att Svensson ska snickra på sommarstugan, fixa båten, gräva i trädgården och supa? Firar vi verkligen påsk och jul för att vi ska äta och dricka? Det verkar nästan så. Särskilt ska vi dricka!


Kommentarer
Postat av: Anonym

En dröm jag har är att göra "klassiska Grekland" bussresa över Parnassen, oraklet i Delphi, kusterna, landsbygden. Utan alkohol. Ninni2

2006-04-11 @ 21:28:52
Postat av: Marita

Hos oss blir det inget dricka i alla fall men god mat och godis vill vi ha. *ler*

Postat av: Torrdockan

Hej Ninni2

Hoppas du snart kan göra turen, det är underbart att vara i det landskapet och i den kulturen. Jag tog med mig ungdomens vatten hem från en källa vid Delfi, men jag vet inte om det fungerade. Evig ungdom utlovades :-)

Hej Marita

Massor av godis, jag har fyllt påskägg, vi gömmer dem på landet utomhus och barnen letar i alla buskar och snår.

Glad påsk!

Rakel Torrdocka

2006-04-12 @ 00:08:02
Postat av: coolamorsan

Den KÄNSLAN du skriver om dränks lätt i sprit här, tror jag.
När man är med någon som måste vara nykter ser man vanorna här lite klarare. väninnorna säger inte "ska vi ses" utan "ska vi ses och ta ett glas vin snart, det var så länge sen.."

2006-04-12 @ 00:41:19
URL: http://coolamorsan.blogspot.com
Postat av: Torrdockan

Hej coolamorsan!
Underligt att det blivit så. Det var otänkbart för tidigare generationers kvinnor att träffas och dricka tillsammans. Det smög sig in i sällskapslivet någon gång på 70 eller 80-talet, tror jag. Förr drack kvinnor te eller kaffe när de träffades och åt små goda kakor till. Fanns det alkohol med på ett hörn så kunde det möjligen vara ett glas körsbärsvin eller kanske ett glas likör. Och det blev ingen full av.

Tack för ditt besök och kommentar!

Glad påsk önskar
Rakel Torrdocka

2006-04-12 @ 09:16:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback